Π

Ποιότητα θυμαρίσιου μελιού Καλύμνου

Το θυμαρίσιο μέλι είναι η πιο φημισμένη κατηγορία μελιού στην Ελλάδα. Οι καταναλωτές το προτιμούν για διάφορους λόγους, μεταξύ των οποίων είναι το άρωμά του, η γεύση του και το γεγονός ότι δεν κρυσταλλώνει τόσο σύντομα όσο άλλες κατηγορίες μελιού. 

Τα μικρά νησιά τής νότιας Ελλάδας και ιδιαίτερα η νήσος Κάλυμνος, χαρακτηρίζονται ως έχοντα βραχώδη εδάφη και πολύ ξηρά καλοκαίρια. Τα βραχώδη εδάφη δεν οδηγούν σε σχηματισμό πολλής βλάστησης. Η κύρια βλάστηση που μπορεί να επιβιώνει υπό τόσο ξηρές συνθήκες, είναι θυμάρι, ρίγανη, θρύμπη, αλησφακιά (φασκομηλιά) κλπ, τα οποία είναι πλούσια σε αιθέρια έλαια που δίνουν και το βασικό χαρακτηριστικό άρωμα στο θυμαρίσιο μέλι.

Μεγάλης σημασίας σε αυτές τις περιοχές και το δικό μας νησί είναι το ήδη γνωστό γεγονός ότι υπό αυτές τις συνθήκες καθίσταται δύσκολη η ανάπτυξη και η συλλογή μελιού για τα μελίσσια και ακόμη υπό τις ίδιες συνθήκες δυσκολίας ως προς τη συλλογή μελιού, οι μέλισσες το επεξεργάζονται χαρακτηριστικά περισσότερο, βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα του θυμαρίσιου μελιού.

Επιπλέον, η ακαδημαϊκή έρευνα έχει παράσχει ισχυρές αποδείξεις ότι, ανάμεσα σε άλλες βιολογικές δράσεις που είναι λίγο ή πολύ κοινές σε όλες τις κατηγορίες μελιού, το ελληνικό θυμαρίσιο μέλι ιδιαιτέρως έχει προληπτικές ιδιότητες εναντίον του καρκίνου τού μαστού, του προστάτη και του ενδομητρίου (Μουτσάτσου, 2007).

Αν και η νομιμοποίηση της αναγραφής των ισχυρισμών υγείας στη σήμανση των τροφίμων βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πιστεύουμε ότι οι καταναλωτές (τουλάχιστον στην Ελλάδα) αντιλαμβάνονται το θυμαρίσιο μέλι ως τρόφιμο με φαρμακευτικές ιδιότητες.

Για δύο λόγους θα πω δυο λόγια όσο μπορώ πιο απλά, επειδή με ρωτάτε συνεχώς γιατί αυτή η διαφορά στην τιμή τού μελιού μας από άλλα μέλια κυρίως τής Καλύμνου.

Θέμα τής ποιότητας

Ο πρώτος είναι το θέμα τής ποιότητας και ο δεύτερος ότι πρέπει σιγά σιγά ο καταναλωτής να είναι ποιο ενήμερος και να μάθει να ζητάει αναλύσεις που στο κάτω κάτω είναι υποχρέωση τού παραγωγού να ελέγχει από μόνος του την ποιότητα του προϊόντος που παράγει πριν το διαθέσει στους καταναλωτές που στο συγκεκριμένο προϊόν το μέλι ανταποκρίνεται κύριος στη διατροφή των παιδιών.

Ας πούμε λοιπόν γιατί η τιμή τού ενός παραγωγού είναι π.χ. 12 ευρώ ενώ του άλλου είναι 18 και 20 ή και παραπάνω. Η πρώτη δικαιολογία τού πρώτου είναι ότι δεν έχει λεφτά ο κόσμος και πρέπει να το δώσει φτηνά, και φυσικά ότι έχει πολύ μέλι και πρέπει να το δώσει να φύγει, ή ακόμα παρά να το δώσει σε έμπορο χονδρική, καλύτερα να το φαϊ ο απλός κόσμος, να βγάλει και περισσότερο κέρδος ο παραγωγός.

Εσείς με τη σειρά σας, θα πρέπει να πάρετε μεν φτηνό μέλι αλλά θα πρέπει να είναι και ποιοτικά όχι απλός καλό αλλά άριστο γιατί πρόκειται για μέλι. Πώς θα το πετύχετε αυτό; Απλά ζητήστε του την ανάλυση που έκανε για τη συγκεκριμένη παραγωγή που πρόκειται εσείς να αγοράσετε. Αν δεν έχει; Ουδέν σχόλιο.

Ζητήστε επίσης να δείτε τις εγκαταστάσεις του αν είναι ο χώρος αποθήκευσης του μελιού έτσι όπως πρέπει, ακόμα και την ετικέτα, αν έχει τα απαραίτητα στοιχεία σύμφωνα με τον νόμο τροφίμων και ποτών. Ρωτήστε πόσα μελίσσια (κυψέλες) έχει, και τι παραγωγή έβγαλε. Ο μέσος όρος ανά Κυψέλη δε ξεπερνά τα 12 κιλά θυμαρίσιο μέλι, οπότε αν έχει π.χ. 30 μελίσσια επί 12 κιλά θα πρέπει να έβγαλε περίπου 360 κιλά και όχι δύο τόνους!!!! Αυτά τα λίγα για την πρώτη περίπτωση .

Με το ποιό ακριβό μέλι

Στη δεύτερη με το ποιό ακριβό μέλι ζητήστε πάλι τα ίδια πράγματα όπως προανέφερα, πρώτα πρώτα την ανάλυση, και μετά τα υπόλοιπα. Μμμμ τώρα εδώ έχουμε ανάλυση και ξέρουμε ότι υπάρχουν και τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα. Τι πρέπει να προσέξω στην ανάλυση. Πρώτων αν είναι έγκυρη και αν είναι από κρατικό η ποιστοποιημένο εργαστήριο. Μην πάτε κατευθείαν στη γυρεολογικη ή μελισσοπαλυνολογική ανάλυση, δηλαδή πόσους γυρεοκοκους θυμαριου έχει το δείγμα μας γιατί για μένα είναι ένα καλό στοιχείο αλλά δε μου λέει τίποτα από άποψη ποιότητας. Μπορεί δηλαδή να έχει 100 %γυρεοκοκους θυμαριου επειδή δεν υπάρχουν άλλα φυτά στην περιοχή, αλλά να είναι πάρα πολύ ταϊσμένα τα μελίσσια από ζαχαρόνερο (σιρόπι). Δείτε λοιπόν πρώτα τα αποτελέσματα από τα υπόλοιπα στοιχεία τής ανάλυσης. Δε θα σας κουράσω πολύ, μα δύο τρία βασικά όμως πρέπει να τα πούμε.

Υγρασία, θα πρέπει να είναι από 14 μέχρι 17% το πολύ.

Την υδροξυμεθιλοφουρφουραλη HMF αυτός ο δείκτης μας δείχνει αν το μέλι έχει δεχτεί επεξεργασία κυρίως βράσιμο η μας δηλώνει την παλαιότητά του. Αυτό ξεκινά συνήθως από 2, 4, 6, και φτάνει μέχρι 40 μετά το μέλι θεωρείτε μέλι ζαχαροπλαστικής και είναι εκτός ορίων.
Ένας σημαντικός δείκτης είναι αυτός της διαστάσης. Εάν είναι κάτω από το 8 τότε το μέλι είναι πάρα πολύ νοθευμένο με σιρόπι ή άλλες ουσίες, βγαίνει εκτός ορίων και πετιέται η δεν το χρησιμοποιείς για μέλι . Αν είναι στο 10 είναι εντός ορίων αλλά είναι αρκετά ταϊσμένο με σιρόπι. Αν είναι 12 με 14 λίγο ταϊσμένο, και από εκεί και πάνω απολύτως καθαρό χωρίς ίχνος ζάχαρης. Όσο ποιο ψηλά τόσο καλύτερο. Το 19,9 στην παρακάτω ανάλυση δείχνει την αστρονομική απόσταση από τα συνηθισμένα θυμαρίσια μέλια με διαστάση 10 -12. Μάλλον έως τώρα δεν υπάρχει παραπάνω από 20 για τα θυμαρίσια μέλια. Υπάρχουν και άλλοι σημαντικοί δείκτες όπως αυτοί της φρουκτόζης της γλυκόζης της σακχαρόζης, η ελεύθερη οξύτητα και το ph. Όλα αυτά θα πρέπει να είναι σύμφωνα με τη νομοθεσία που διέπει τον νόμο τροφίμων και ποτών. Αυτά είναι τα σημαντικά στοιχεία που πρέπει να προσέχουμε πριν πούμε ότι το μέλι έχει πολλούς γυρεοκοκκους θυμαριού.

Το συμπέρασμα είναι φυσικά ότι θα πρέπει να προσέχετε τα φτηνά μέλια, η γεύση η μυρωδιά και το χρώμα δε μας εξασφαλίζουν την ποιότητα γιατί δεν είναι χημειο το στόμα η μύτη η το μάτι μας. Τα μισά από τα παραπάνω αν προσέξετε είμαι σίγουρος ότι θα πάρετε καλό μέλι, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι αν ζητάτε όλα τα παραπάνω θα βοηθήσετε στο να βελτιωθεί η ποιότητα στην αγορά και να κάνετε καλύτερους επαγγελματίες τούς μελισσοκομους.

Η παρακάτω ανάλυση είναι δική μου και θα μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε ως μέτρο σύγκρισης με άλλες τυχών αναλύσεις που ίσος μπορεί να δείτε.