Π

Διαδικασία ΠαραγωγήςΧειρισμοί μετά τον τρύγο

Οι χειρισμοί μετά τον τρύγο τού μελιού μας διασφαλίζουν τη διατήρηση του φυσικού του χαρακτήρα στον απόλυτο βαθμό.

Φιλτράρισμα

Το φιλτράρισμα γίνεται συνήθως για την απομάκρυνση ξένων σωματιδίων όπως κομμάτια κεριού, πόδια ή φτερά μελισσών, φυσαλίδες αέρα κοκ. Το μειονέκτημα αυτού του χειρισμού είναι ότι απομακρύνονται και γυρεόκοκκοι υψηλής θρεπτικής αξίας και υποβαθμίζεται έτσι η θρεπτική αξία και του τελικού προϊόντος. Ενώ ο χειρισμός αυτός είναι σημαντικός για μεγάλες εταιρείες που μεταχειρίζονται μεγάλες ποσότητες, δεν ισχύει το ίδιο για μικρού ή μεσαίου μεγέθους μονάδες. Όταν δεν έχει προηγηθεί φιλτράρισμα, όλα τα ανωτέρω σωματίδια ανέρχονται σύντομα στην επιφάνεια του μελιού λόγω διαφορών στην πυκνότητα και σύμφωνα με τους φυσικούς νόμους τής άνωσης, και είναι πλέον εύκολη η χειρονακτική τους απομάκρυνση.

Στη δική μας μονάδα, αφού τα πλαίσια κηρηθρών έχουν αφαιρεθεί από τις κυψέλες τους και το μέλι έχει εξαχθεί από αυτά με μηχανήματα φυγοκέντρισης, το συγκομισθέν μέλι τοποθετείται σε ανοξείδωτα βαρέλια για τουλάχιστον 2-3 ημέρες. Τότε όλα τα ξένα σωματίδια, συγκεντρωμένα στην επιφάνεια, αφαιρούνται με το χέρι όπως ειπώθηκε προηγουμένως και το καθαρό μέλι μπορεί να ρεύσει από την κάνουλα που βρίσκεται στη βάση τού βαρελιού. 

Θα θέλαμε να σας καταστήσουμε γνωστό ότι η μελισσοκομική μας μονάδα έχει πρόσφατα αυξηθεί σε μέγεθος με ένα Πρόγραμμα συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έτσι έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των μελισσοσμηνών μας, όπως και ο εξοπλισμός μας για τη συγκομιδή και την αποθήκευση θυμαρίσιου μελιού.

 

Είμαστε έτοιμοι τώρα να διευρύνουμε τις αγορές μας ως προς την πώληση του τοπικού μας προϊόντος, του θυμαρίσιου μελιού Καλύμνου και αναζητούμε εμπορικούς συνεργάτες για το σκοπό αυτό. Είμαστε σίγουροι ότι λόγω του μοναδικού του αρώματος, γεύσης και ποιότητας, θα είναι ισχυρά εμπορεύσιμο.